d’Ouwe Smidse

Even kennismaken

Wat vroeger een prachtige Smederij was, is nu een gezellig warm B&B met idyllisch huiskamer restaurant aan de hoofdstraat in het leuke dorp Kamperland!

 

d’Ouwe Smidse; 7 kamers, een gezellig barretje, een prachtig pand en een hele grote lach. Maak kennis met Jaap Zwijnenburg. Een horeca man in hart & nieren met liefde voor zijn zaak. En wat een verhaal zit er achter het pand…. hier komen we later zeker nog op terug.

 

Het favoriete gerecht van Jaap, de Schnitzel Speciaal, mag zeker niet ontbreken op de menukaart… maar ook de zeebaars is een ware aanrader! Jaap is dol op bieren en heeft dan ook vele Belgische bieren klaar staan waar hij graag over vertelt.

 

De locatie leent zich voor een borrel of heerlijk bijkomen na een leuke fietstocht over het mooie eiland Gemeente Noord-Beveland.

Een B&B met historie

De geschiedenis van d’Ouwe Smidse gaat 100 jaar terug. De smederij werd in 1913 gebouwd aan de Noordstraat 26 in Kamperland in opdracht van de familie Bouwense. In 1955 kwamen Freek en Leuntje Heijboer in Kamperland wonen. Freek ging aan de slag als knecht bij smid Bouwense. In 1957 nam de familie Heijboer de smederij over. Al spoedig bleek dat met het smidswerk geen volledige boterham kon worden verdiend. Freek en Leuntje namen daarom kostgangers in huis, hoofdzakelijk Kamperlanders. Kostgangers waren vaak werkmensen die betrokken waren bij de aanleg van de dam in het Veerse Gat.

 

In 1966 werd de smederij gesloten. De smederij werd verbouwd tot bejaardenpension. “Of ik nu voor twee of voor meer mensen zorg, maakt ook niet veel uit” zei mevrouw Heijboer tegen haar man. Begin jaren zeventig verergerden haar reumaklachten zodanig dat zij het werk eigenlijk niet meer aankon. Haar man Freek overleed eind 1980. Het pand Noordstraat 26 werd in 1981 verkocht aan de familie Heuseveldt. Zij hebben het pand gemoderniseerd en ingericht tot hotel-pension d’Ouwe Smidse. In 2002 is het pension overgenomen door familie Man in ’t Veld. Zij hebben hier 6 jaar gewoond en het pension voortgezet.

 

Op 1 april 2008 mocht Jaap de sleutel in ontvangst nemen van dit prachtige oude pand waar vroeger de werkpaarden werden beslagen in een travalje. Waar wagenwielen werden gesmeed. En waar later veel oudere mensen liefdevol werden verzorgd. Jaap is er dan ook trots op dat hij d’Ouwe Smidse kunnen voortzetten. U kunt heerlijk bij de d’Ouwe Smidse overnachten en genieten van een smakelijk ontbijt.

 

We heten u dan ook van harte welkom!